RAAHEN URHEILUAUTOILIJOIDEN HISTORIAA

Raahessa autourheilu aloitti toimintansa 11.3.1969. Tuolloin perustettiin Raaheen ensimmäinen autourheiluseura, joka sai nimekseen Raahen Urheiluautoilijat Ry. Nimensä mukaan se toimi autojen parissa, järjestäen kilpailuja sekä koulutusta.

Perustamistilaisuudessa olivat paikalla Raimo Okkonen, Toivo Tuhkanen, Eero Ali-Lekkala, Seppo Salonen, Kalevi Käkelä, Voitto Hämeenaho ja Vesa Pihlajamaa. Raimo Okkonen valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi vuonna 1969. Muina puheenjohtajina ovat toimineet mm. Toivo Tuhkanen v. 1970- 1971, Rauno Vihanta v. 1972-1975 ja Heikki Siitonen vuoden 1976.

Seuran perustamisen jälkeen ensimmäinen autokilpailu pidettiin 30.3.1969 jäällä kaupungin rannassa. Tästä vuodesta lukien Raahen Urheiluautoilijat ovat järjestäneet erimuotoisia autokilpailuja jäällä sekä maalla. Alkuvuosina ei autourheilun harrastajille ollut harjoitusrataa ja jäälläkin se oli epävarmaa.

Vuosia myöhemmin jäsenmäärän kasvaessa tuli joukkoon ajajiakin, mm. Rauno Vihanta ja Walde Jussila. Kilpailu- ja harjoittelupaikka saatiin Pattijoen palokankaalta entisestä hiekanottopaikasta, minne tehtiin ensimmäinen maastorata.

Myöhemmin siirryttiin toiseen samalla alueella olevaan paikkaan, johon myös tehtiin rata. Siellä ajaminen jouduttiin lopettamaan. Tämän jälkeen vietettiin hiljaisia vuosia kilpailujen merkeissä ja haettiin uutta kilpailu- ja harjoituspaikkaa. Kunnes vihdoin löydettiin kaupungin alueelta kiilun kangas. Vuokrasopimus allekirjoitettiin kaupungin kanssa lokakuussa 1985. Pinta-ala oli 19 Ha:n suuruinen kivikkoinen metsämaa.

Nyt oli vihdoin löydetty alue, johon voitiin luottavaisin mielin rakentaa nykyaikainen moottorirata, mutta valitusten johdosta lupien kanssa oli vaikeuksia.Valitusten aikana suunniteltiin rata-alue ja ratakartta saatiin valmiiksi. Vihdoin luvat saatiin kuntoon ja lähdettiin merkkaamaan radan paikkaa metsikköön. Mukana olivat mm. Juhani Tanner, Kari Säily ja Pekka Niemi. Edessä näytti olevan armoton työ alueen saamiseksi puustosta puhtaaksi.

Vihdoin rata oli siinä kunnossa, että sille voitiin pitää rata- ja turvatarkastus. Radan tarkastuksen suoritti AKK:n hyväksymä radantarkastaja Paavo Mäki Ylivieskasta 22.10.1988. Rata hyväsyttiin 800 metriä pitkäksi ja 12-18 metriä leveäksi. Turvatarkastuksen suorittivat komisario Osmo Leinonen ja palotarkastaja Oiva Eskelinen 20.10.1988. Vihdoin päästiin ajamaan ensimmäinen kilpailu uudella radalla 23.10.1988.

Nykyään Kiilun moottorirata on muuttunut paljon alkuajoista, on tehty asfalttia radan lähtöalueelle sekä kaarteisiin, tuomaritorni sekä ratatuomaripisteet ja hyvät yleisön katselu alueet.Talvella 1996 on laajennettu myös varikkoalueita. Seuran toiminnan aikana järjestetty mm. Raahe-ralli, Sm jäärata-ajot ja useita muita kisoja jokamies- sekä sprintkuskeille unohtamatta autosuunnistusta. Ralliautoille oli myös jonkin aikaa käytössä harjoituspätkä balkintiellä.

Raahen Urheiluautoilijat on vilkkaassti toimiva seura, jäsenistössä on mm. kartingia, rallia, rallisprintia, rallicrossia, jokamiesluokkaa, jäärataa, rataluokkia sekä autosuunnistusta harrastavia kuljettajia. Seuran kokonaisjäsenmäärä on n. 170 henkilöä. Lisäksi seura järjestää vuosittain kilpailuja useissa lajeissa.

Veikko Linnakankaan historiikkia (v.1996) mukaellen

Posti
Tietoja
Instagram